Kevät on puhdistuksen aikaa – niin keholle kuin mielellekin

Tämä talvi on ollut lumisin miesmuistiin. Kolmatta vuotta jatkunut koronatilanne ja sen
aiheuttamat seuraukset ovat olleet raskaita ja viime kuukausina entistäkin enemmän esillä. Kun siihen lisätään maailmantilanteen myllerrykset, niin ei voi muuta kuin todeta, että haasteita jaksamisessa on riittänyt. Kuitenkin aurinko, valon lisääntyminen ja hankikinosten vajoaminen tuovat toiveikkuutta ja uskoa tulevaan. Elämä voittaa ja kevät koittaa. Minä ja varmasti myös sinä alamme herätä talvihorroksestamme eloon neljän seinän sisältä ja paksujen villavaatekerrosten alta. Samalla saamme itsekin uutta energiaa. Lisääntyvä valoisuus, päivä päivältä enemmän lämmittävä aurinko, heleä linnunlaulu, kerros kerrallaan kevenevät vaatteet… Kevät on täällä!

Vaikka kevät tuo meille valoa ja lämpöä, niin kasvojen iho voi tuntua kuitenkin tunkkaiselta ja raskaaltakin. Iho saattaa alkaa kukkimaan, sekä ihon herkkyys ja punoitus voivat lisääntyä. Esimerkiksi ruusufinni äityy usein keväisin pahemmaksi.

Vaihteleva sää koettelee ihoa

Kevät on ihonhoidon kannalta haastavaa aikaa, kun sään vaihtelu on niin voimakasta. Pakkanen ja lämpöasteet vuorottelevat jopa saman päivän aikana, ja reipas kevätpuhuri kuljettaa mukanaan lumen alta paljastuvaa hiekkaa. Ei siis ole mikään ihme, jos iho tuntuu ajoittain kuivalta, tukkoiselta ja herkältä.

Ilman lämmetessä kannattaa luopua paksuista kosteusvoiteista. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä kosteammaksi ilma muuttuu. Tämä vaikuttaa myös ihoon. Siksi monilla ihmisillä kasvot täyttyvät epäpuhtauksista juuri keväällä ja kesällä. Talvella käytetyt paksut kosteusvoiteet voivat tukkia ihohuokoset. Siksi suosittelenkin siirtymistä kevyempiin voiteisiin ja seerumeihin, sillä ne antavat ihosi hengittää.

Haittapuoli keväässä on katu- ja siitepöly, joiden vaikutusta vielä pahentaa kova tuuli. Iho on tällöin koetuksella. Usein voi tuntua siltä, että pölyä ja likaa on joka paikassa: hengitysteissä, silmissä ja ihossa. Lisäksi moni kärsii vielä ikävistä allergiaoireista. Keväisin ilma on todella kuivaa. Joidenkin ihoilla kevät näkyy puhkeavina epäpuhtauksina tai herkistymisenä: punoituksena, kutinana tai näppyinä. Lämpenevä ilma ja aurinko vähentävät kuitenkin monella ihon kuivumista ja lisäävät sen hyvinvointia.

Myös silmänympärysiho voi kaivata kevään koittaessa kirkastusta, kun katupöly kutittelee ja aurinko häikäisee. Suosittelen vaihtamaan talvella käytetyn silmänympärysvoiteen kirkastavaan, kohottavaan tai virkistävään vaihtoehtoon.

Muista suojautua UV-säteilyltä

Lisääntynyt UV-säteily tuo oman lisänsä keväisen ihonhoidon haasteisiin. UV-säteiltä suojautuminen on tärkeää ympäri vuoden. Sen merkitys kuitenkin korostuu kevään tullen. Siksi suosittelenkin korkean suojakertoimen omaavan aurinkosuojan käyttämistä päivisin. Sen avulla iho on suojattuna aina, kun päätät lähteä ulkoilemaan ja nauttimaan keväisestä auringonpaisteesta. Suojaa iho auringolta heti kevään alkaessa, koska silloin iho on herkimmillään ja UV-säteily voimakasta. Talven pimeys on tehnyt ihosta aran UV-säteilylle ja sen oma, melaniinin eli ruskettumisen tuoma suoja on alhaalla. Tämän vuoksi aurinkokauden alussa kannattaa suojakertoimen olla korkeampi. Aurinkovoide suojaa ihoa auringon UVA- ja UVB-säteilyltä palamiselta sekä auringon aiheuttamilta ihomuutoksilta, kuten pigmenttiläiskiltä ja ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta. Muistathan että vanha aurinkovoidevarasto kaipaa päivitystä, sillä aurinkovoiteet säilyvät avaamisen jälkeen noin kahdeksan kuukautta. Joka kesä on järkevää hankkia uudet voiteet, jotta ne varmasti suojaavat sinua juuri niin kuin niiden pitääkin.

Aurinkoiset päivät voivat saada ihon näyttämään entistä kalpeammalta ja ihosi saattaa kaivata hieman väriä. Itseruskettava on turvallinen tapa hankkia kaunis päivetys. Muista kuoria ja kosteuttaa iho hyvin ennen itseruskettavan käyttöä. Niin lopputuloksesta tulee kauniin tasainen, eikä se ala haalenemaan epätasaisesti.

Juuri nyt, vuodenajan vaihtuessa keväällä on hyvä hetki tulla kasvohoitoon. Hoidon yhteydessä saat päivitystä ihosi kunnosta ja räätälöityä tietoa juuri sinulle sopivista kotihoitotuotteista. Hoitolani tarjoaa lukuisia erilaisia kasvohoitoja, ota yhteytä niin katsotaan juuri sinun ihollesi sopiva kasvohoito. Hoidon yhteydessä neuvon mielelläni myös kotihoitotuotteiden valinnassa. Monet asiakkaani ovat saaneet ihonsa pidettyä hyvässä kunnossa sopivien tuotteiden avulla.

Olet varmasti ansainnut hetken itsellesi. Se hetki voi sisältää hemmottelua, kaunistusta ja rentoutusta. Sitä on sinulle luvassa hoitolassani. Äitienpäivä alkaa lähestyä, nyt on hyvä hetki hankkia rakkaimmalle lahjakortti hoitolaan. Ja hyvä hetki palkita myös itsesi. Tervetuloa!