Kesä ja kauneus

Kesä on lempivuodenaikani – siitä ei ole epäilystäkään. Valitettavasti se aika vaan on niin harmillisen lyhyt, jonka saamme täällä Suomessa lämmöstä nauttia. Sitä suuremmalla syyllä kesästä onkin otettava kaikki irti ja nautiskeltava kaikin rinnoin, kun kerrankin saadaan lämpöä ja ennen kaikkea valoa. En ikinä valita liian kuumista hellejaksoista, enkä koskaan varmasti tulekaan valittamaan. Ja nyt, kun olen saanut hoitolaani ilmalämpöpumpun sisätyöskentelyä ei lämpö haittaa. Ja asiakkaat kiittävät, kun saapuvat helteiseltä kadulta ihanaan viileyteen! Kyllä sitä talvella keretään taas palella varmasti koko vuoden edestä. Nyt nautitaan!

Aurinkovoide

Kun ilma lämpenee ja aurinko kipuaa korkeammalle, ihon tarpeet muuttuvat. Tärkein asia kesäihon hoidossa on aurinkosuoja. Sen käyttö kannattaa aloittaa viimeistään maaliskuussa ja jatkaa pitkälle syksyyn.

Aurinkosuojavoidetta voi hyvin käyttää myös ympäri vuoden, sillä siitä ei ole iholle mitään haittaa. Palamisesta sen sijaan on: se lisää riskiä sairastua ihosyöpään ja voi aktivoida esimerkiksi huuliherpeksen. Muista, että suojakerroin on kesällä tarpeen myös pilvisellä säällä, sillä suuri osa UV-säteilystä läpäisee pilvet.

Monissa meikeissä on suojakerroin 15, joka suojaa noin 93 prosentilta UV-säteitä. Se sopii kesällä hyvin kaupunkioloihin, jos oleilet pääosin sisällä, etkä vietä paljon aikaa suorassa auringonpaisteessa.

Jotta meikin aurinkosuoja toimisi koko päivän, meikkiä pitäisi kuitenkin lisätä parin tunnin välein. Suojakerroin 30 on hyvä valinta, jos viettää enemmän aikaa ulkona. Se suojaa 97 prosentilta UV-säteitä. Jos iho on herkkä, siinä on punapigmenttiä tai oleilee paljon veden äärellä, kannattaa käyttää suojakerrointa 50+. Se suojaa 98 prosentilta UV-säteitä.

Aurinkovoidetta pitää muistaa myös lisätä kahden tunnin välein, jotta se suojaisi kunnolla.

Kosteutus

Aurinko vaikuttaa myös ihon kosteuteen: sen lämpö lisää talintuotantoa ja kosteuden haihtumista iholta. Lisääntynyt talintuotanto vie kuivuuden tunnetta pois iholta. Siksi iho ei välttämättä kesällä tunnu kuivalta, vaikka kaipaisikin kosteutusta. Mutta muista; vesikosteutus ja rasvakosteutus ovatkin eri asia. Iho tarvitsee molempia. Jos vesikosteutuksen eli hoitoveden, seerumin tai kosteusvoiteen käytön laiminlyö, iho alkaa tuottaa puolustuksekseen entistä enemmän talia. Silloin iho menee helposti tukkoon ja syntyy hikinäppyjä. Toisaalta iho voi pintakuivua, kun se ei
saa tarpeeksi vesikosteutta.

Aurinko ja ihosairaudet

Aurinko ei useinkaan helpota aknea, vaikka UVB-säteily vähentääkin tulehdusta. Akneiho tuottaa muutenkin liikaa talia, ja aurinko lisää talintuotantoa entisestään. Aurinko pahentaa helposti myös ruusufinniä ja aiheuttaa aurinkoihottumaa.

Kohtuullista aurinkoaltistusta myös suositellaan psoriaasia sairastaville, koska auringon UV-säteet voivat auttaa pienentämään tulehtuneita ihoalueita. Luonnollisesti aurinkosuojaa tarvitaan ehkäisemään auringon haitallisia vaikutuksia.

Auringonvalo voi lievittää myös kaamosmasennusta. Auringonvalon puute voi aiheuttaa kaamosmasennusta, jonka oireet ovat masennuksen kaltaisia ja ilmaantuvat useimmiten vuoden pimeimpänä aikana. Kävely ulkona auringonvalossa tai lääkärin suosittelema valoterapia voi auttaa lievittämään kaamosmasennuksen oireita.

UVA- ja UVB-säteet

UV-säteitä on kahdenlaisia: UVA- ja UVB-säteitä. UVA-säteet tunkeutuvat ihon tukikudoksiin ja haurastuttavat niitä. Siitä seuraa ryppyjä, juonteita ja veltostumista.

UVB-säteet vaikuttavat puolestaan ihon väripigmentin melaniinin tuotantoon. Ne siis ruskettavat ja voivat myös polttaa ihon ja altistaa näin ihosyövälle. Pigmenttiläiskät syntyvät, kun UVB-säteet aktivoivat paikallisesti melaniinia tuottavia melanosyyttisoluja liikaa.

UVB-säteillä on myös hyviä ominaisuuksia: ne rauhoittavat ihon tulehdusta. Siksi tulehduksesta johtuvat ihosairaudet, kuten atopia ja psoriasis, rauhoittuvat usein kesällä.

Auringosta nauttiminen

Auringosta voi nauttia turvallisesti, kun suojautuu siltä riittävän hyvin. Paras tapa suojautua on pyrkiä välttämään liiallista aurinkoaltistusta pysymällä poissa auringosta. Seuraavaksi tehokkaammat keinot ovat varjossa oleskelu, vaatetus, aurinkolasit ja suojavoiteet. Suojautumisessa olennaista on tietää kuinka oma ihotyyppi reagoi auringonvaloon eli kuinka nopeasti se palaa.

Aurinkoa voi ottaa ns. “rotaatiomenetelmällä”. Eli lyhyissä jaksoissa (10-15min) aurinkoa aurinkovarjoa hyödyntäen; ensin alavartalolle takapuolelle, sitten ylävartalolle etupuolelle, tämän jälkeen alavartalolle etupuolelle ja lopuksi ylävartalolle takapuolelle.

Vaatteita ja hattuja kannattaa käyttää myös suojautumiseen. Erityisesti lapsille on myynnissä UV-suojan omaavia pitkähihaisia ja -lahkeisia uimapukuja. Tämä on huomattavasti tehokkaampi keino suojautua auringolta kuin esimerkiksi aurinkovoide etenkin mikäli lapsi tykkää oleilla paljon vedessä.

Lisätietoa suojautumisen tarpeesta saa UV-indeksistä, joka kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän. Ilmatieteen laitos ilmoittaa indeksin päivittäin säätiedotusten yhteydessä. Muistathan että pilvet tai lasi eivät estä UV-säteilyä?

Tiesitkö, että aurinkoa ottaessa iho ei varsinaisesti pala vaan tulehtuu?

Ihon palamisessa on oikeastaan kyse tulehdusreaktiosta. Se käynnistyy, kun UV-B-säteily aiheuttaa ihosoluissa niin sanotun ribonukleiinihappovaurion. Reaktiota ei voi lääketieteellisin keinoin parantaa, mutta kipua voi lieventää tulehduskipulääkkeillä ja kosteilla kääreillä.

Erityisen tarkkana tulee olla, jos iho on vaalea ja herkkä palamaan tai jos lähisuvussa on esiintynyt ihosyöpää. Nämä seikat vihjaavat siitä, että oma ihotyyppi ei pysty korjaamaan geenivaurioita parhaalla mahdollisella tavalla. Myös valoihottumasta kärsivien kannattaa oleilla auringossa hyvin varoen.

Jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa yhdessä UV-A-valon kanssa ihoreaktioita. Näitä ovat esim. psyyke- ja sydänlääkkeet sekä antibiootit. Samoin voi käydä tulehduskipulääkkeiden, erityisesti kipugeelien kanssa.

Hyvä / Paha aurinko

Kesä on ihanteellista aikaa suurimmalle osalle eri ihotyypeistä. Ihonhoidon laiminlyönnillä tekee karhunpalveluksen hipiälleen ja sen seuraukset näkyvät usein vasta takautuvasti. Auringon vaikutukset ihoon ovat kaksinaiset: aurinko tekee iholle hyvää (heleyttää ja tasoittaa ihoa sekä aktivoi D-vitamiinin tuotannon), kun sitä nauttii kohtuudella vain lyhyitä aikoja kerrallaan (noin 15 minuuttia), mutta runsas auringonotto on suurin ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttava tekijä. Juuri nämä merkit voivat näkyä iholla vasta vuosien päästä, mutta joissakin kohdissa ihoa lähes välittömästi (kuten naisilla yleensä rintakehässä).

Tiesitkö, että kasvot muodostavat D-vitamiinia kehon osistamme vähiten? Kasvomme altistuvat herkimmin myös ennenaikaiselle vanhenemiselle, joten näiden kahden faktan valossa erityisesti kasvoja kannattaa suojata auringolta hatuin ja varjoin, sekä toki laadukkaan aurinkosuojan keinoin!

Muistilista kesäihon hoitoon

Puhdista hyvin ja kuori usein. Yleinen harhaluulo on, että rusketus lähtee kuorinnan mukana! Näin ei ole, vaan rusketus itse asiassa tulee paremmin esiin, kun iholta kuorii pois kuolleen solukon.

Vaihda tuhdit voiteet kevyempiin. Kesällä ilmankosteus on korkeampi kuin talvella, ja lämpö ja hikoilun lisääntyminen vaikeuttavat ihon hengittämistä. Siksi ihonhoitotuotteet kannattaa vaihtaa toisiin kesän kynnyksellä. Kesällä kannattaa valita kevyempi voide, liian hoitavat ja paksut tuotteet varsinkin päiväkäytössä voivat tukkia ihon.

Meikkaa kevyesti, muista vedenjuonti. Paksut meikkivoiteet kannattaa kesällä jättää väliin, sillä ihon on vaikea hengittää niiden läpi ja hikoilu voi saada ne valumaan. CC-voiteen lisäksi toinen hyvä vaihtoehto on jauhemainen mineraalimeikkipohja. Mineraalimeikkipohjat ovat usein jopa vedenkestäviä ja pysyvät kasvoilla, vaikka hikoilisi.

Väriä kasvoille saa myös itseruskettavilla tuotteilla tai aurinkopuuterilla. Jos iho on herkkä palamaan, ne ovat turvallinen tapa hankkia päivetys. Muista joka päivä SPF.

Jos haluaa tarjota iholleen ekstrabuustia, kannattaa syödä värikkäitä kasviksia ja juureksia. Niistä saa paljon vitamiineja, joita koko keho tarvitsee. Kun voi hyvin, ihokin usein voi.

Kesällä myös vedenjuonti on entistäkin tärkeämpää. Iho nimittäin tarvitsee kosteutta myös sisältä päin, ja lämpiminä kuukausina vettä haihtuu iholta enemmän kuin talvella. Mitä enemmän vettä kehossa on, sitä kosteutetumpana ihokin pysyy.

Ja vielä, hyvä after sun -voide rauhoittaa, vähentää punoitusta ja kosteuttaa. Lisäksi hyvän after sunin tulisi sisältää antioksidantteja.

Kesätoivotukseni Sinulle

Onnellista kesää, lämpimiä ilmoja ja paljon auringon paistetta. Lämpimiä kesäöitä. Pimeneviä ja lämpimiä elokuun iltoja. Lepoa ja rauhaa. Paljon jäätelöä, mökkireissuja, litratolkulla mansikoita, nurmen tuoksua ja kesäsateen jälkeistä tuoksua, grilliherkkuja. Aikaa rakkaiden kanssa. Iltauinteja ja aamu-uinteja. Rauhallisia kävelyjä ja juoksulenkkejä. Kaikkea Hyvää. 🙂